Almagro´s Courthouse

[nggallery id=4]

The initiative of the project stems from the initial decision to give to the interior of the Courts the bit of buildable surface remaining. Facing the complicated geometry of the plot for a functional building and noticing an adjusted surface, it is resolved placing in the interior an open courtyard, as a lung for the two floors that comprise it.

As a traditional courtyard, it will improve the environmental conditions of the areas, protecting them from harsh temperatures for many months. The interior of the Courts is solved this way with lots of natural light, always tempered with the shadows of the façade small porch. Moreover, this interior courtyard solves the circulations and stays of all the area that surrounds it.

The exterior façade, as mentioned earlier, is resolved with local stone, stone from Valdepeñas and forging slats with security and sunscreen features.

  • Location: Almagro, Ciudad Real. España
  • Category: Public Building
  • Floor Area: 2.137 m²
  • Budget: 3.395.120 €
  • Date: 2009-2012

Fotografía: Hector Santos-Díez

Awards:  First prize in national competition[nggallery id=4]

El germen del proyecto nace de la decisión inicial de ceder al interior de los Juzgados la poca superficie sobrante de la edificabilidad. Frente a la complicada geometría de la parcela para un edificio de estas características funcionales y a lo ajustado de su superficie, se resuelve situar en el interior del mismo un patio abierto como pulmón de las dos plantas que lo conforman.

A modo de los patios tradicionales, tendrá las funciones de mejorar las condiciones ambientales de las estancias, protegiéndolas de las duras temperaturas durante muchos meses. El interior de los Juzgados se resuelve de esta manera con gran cantidad de iluminación natural, mitigada siempre con las sombras de un pequeño soportal en las fachadas. Por otra parte ese patio soluciona las circulaciones y esperas de todas las estancias que se vuelcan al mismo.

La fachada exterior, como ya vimos, se resuelve con la piedra del lugar, piedra de Valdepeñas y unas lamas de forja con las funciones de seguridad y protección solar.

  • Ubicación: Almagro, Ciudad Real. España
  • Categoría: Edificio Público
  • Superficie:2.137 m²
  • Presupuesto: 3.395.120 €
  • Fecha: 2009-2012

Premios: Primer premio en concurso nacional

Fotografía: Hector Santos-Díez